Arbejdsglæde

By | januar 2, 2021

Sidste år – lige inden fastelavn – afholdt vi et af de sidste fyraftensmøder på min arbejdsplads. Vi havde inviteret en person, der holdt et forholdsvist kort foredrag om arbejdsglæde. Det var spændende – og underholdende. Jeg kan huske, at jeg grinte meget.
Foredragsholderen havde selv en god humor. Men han havde også stor viden om arbejdsglæde, og hvad den betyder for en virksomhed.

Fordele ved humor

Han talte ikke bare om de kollegiale fordele ved, at der er arbejdsglæde. Han lagde faktisk hårde data ind i sit foredrag. Fx var jeg egentlig ikke klar over, at virksomheder, hvor der er arbejdsglæde, klarer sig bedre end lignende virksomheder (konkurrenter), hvor arbejdsglæden er forsvundet. Han forklarede, om at arbejdsglæde fører til øget effektivitet. Også selv om man tager sig tiden til at joke, og grine sammen. Også selv om man tager sig tid til at tale om ting, der ikke er relateret til arbejdet.
Og jeg kan altså ikke lade være med at tænke på, at vi virkeligt har brug for sådan et foredrag igen. Hver gang jeg taler med en kollega via Skype eller Zoom, så taler vi kun om arbejde. Det er lidt trist. Men det er, som om at de fleste tænker, at de skal bevise, at de er mindst lige så effektive, når de arbejder hjemmefra, som de var, dengang vi arbejdede på et kontor. Men hvis jeg husker rigtigt, så er det en dårlig tendens.

Rune Green er bare god

Den foredragsholder – Rune Green, som jeg hørte for et lille års tid siden, havde jo sagt, at man bør vise sine kollegaer, hvad det er for et menneske, man er. Han havde også sagt, at der ikke findes arbejdspladser, hvor tid ikke spildes på svinkeærinder og sludder. Så hvorfor indrømmer vi ikke det over for os selv, og tager lige 5 minutter ekstra til at lave lidt sjov med hinanden, når vi mødes på Skype eller Zoom?

Den skjulte magi i uformel kommunikation

For at udbygge artiklens pointer kan vi dykke ned i vigtigheden af uformel kommunikation på arbejdspladsen. Når vi taler om arbejdsglæde, er det let at fokusere på de store initiativer – som sjove foredrag eller teambuilding-events – men den daglige uformelle kommunikation spiller en mindst lige så vigtig rolle. At dele små vittigheder, personlige historier eller blot snakke om ting uden relation til arbejdet kan virke som tidsspilde, men det er faktisk en investering i relationerne mellem kollegaer. Denne uformelle kommunikation skaber en følelse af samhørighed, der kan reducere stress og skabe et mere støttende miljø. Særligt i en tid, hvor mange arbejder hjemmefra, kan det være udfordrende at opretholde denne form for kommunikation. Det kræver en bevidst indsats at afsætte tid til de uformelle samtaler, men det kan have en positiv effekt på både arbejdsglæden og den samlede produktivitet. Ved at opfordre til mere uformel kommunikation, både online og offline, kan virksomheder skabe en kultur, hvor medarbejderne føler sig mere forbundet, hvilket kan føre til bedre samarbejde og øget jobtilfredshed.